Cum aleg pietrele prețioase

Pus în fața frumuseții pe care o emană o vitrină de bijuterii cu pietre prețioase, oricare dintre noi se află într-un impas al alegerilor. Perfect firesc, având în vedere aspectul deosebit al acestora, atent scos în evidență de măiestria bijutierului care le-a lucrat.
Totuși, o piatră prețioasă reprezintă mai mult decât o bijuterie. Ea spune o poveste, este înconjurată de legende și concepte, scoate în evidență personalitatea celui care o poartă. Este o amintire a naturii și temperamentului fiecăruia, o declarație sinceră a sa. De aceea, alegerea unei pietre prețioase se face luând în calcul diferite aspecte, pe care le-am surprins în ghidul următor.

Criterii de bază în alegerea unei pietre prețioase


Ceea ce face o piatră prețioasă deosebită este felul în care ea reflectă lumina. Același lucru se întâmplă și în cazul alegerii unui diamant.

În imaginea alăturată, vedeți reflexia corectă a luminii. Aceasta trebuie să fie reflectată înapoi la suprafața pietrei prețioase, astfel încât să se obțină maximum de strălucire de care este capabilă. De asemenea, și proporțiile unei astfel de pietre sunt mai plăcute ochiului decât cele care nu reflectă lumina înapoi spre suprafață, astfel încât vă va fi ușor să deosebiți forma potrivită de cea care nu este la fel de bună.

Așadar, după cum puteți remarca în imaginea de mai sus, unghiurile sunt cele care ajută la ghidarea luminii și la producerea strălucirii. Însă nu este atât de simplu. Fiecare tip de piatră prețioasă are propriul set diferit de „unghiuri critice”, care determină unghiurile optime pentru a returna cea mai mare cantitate de lumină. Totuși, singurul lucru pe care dumneavoastră trebuie să îl rețineți este că aceste unghiuri critice afectează și forma pietrei, astfel încât, oricât de priceput ar fi bijutierul, nu întotdeauna poate realiza exact bijuteriile la comandă pe care le doriți, folosind anumite pietre prețioase.

Formă și design
Piața bijuteriilor limitează destul de mult designul pe care îl poate avea o piatră prețioasă. Dacă preferați să vă faceți o bijuterie la comandă, situația stă diferit. Bijutierul de astăzi are acces la o multitudine de idei, designuri, software-uri care să îl ajute în procesul creației. Acest fapt permite realizarea unor obiecte unice, care scot în evidență tot ceea ce are mai bun piatra de oferit.


Atunci când o piatră prețioasă are tăiat un unghi incorect, se obține ceea ce oamenii din domeniu denumesc drept „fereastră” sau „efect de fereastră”, numit așa deoarece permite luminii să treacă. Cel mai ușor test pe care îl puteți realiza pentru a vedea dacă piatra prețioasă are o fereastră este cel în care o așezați deasupra unui ziar sau a altui material scris. Apoi, uitați-vă deasupra ei și observați dacă vedeți literele sau nu. Veți ști imediat dacă piatra are o fereastră sau nu.
Trebuie să țineți cont însă că fiecare piatră, văzută dintr-un anumit unghi, arată un anume grad al efectului de fereastră. Unele pietre și designuri sunt chiar mai susceptibile la a avea acest efect decât altele. Este normal și, de cele mai multe ori, greu de evitat. Ceea ce trebuie să vă intereseze este efectul de fereastră atunci când observați piatra de deasupra.

Punctele de întâlnire a tăieturilor

Punctele de întâlnire a tăieturilor sunt acele puncte unde fațetele pietrei prețioase converg. La piatra cu o calitate înaltă a tăieturii, aceste puncte de întâlnire sunt foarte precise și de o acuratețe remarcabilă. La pietrele prețioase tăiate de mașinării, pentru comercializare la scară largă și cu design comun, aceste puncte au tendința de a fi mai puțin bine definite.


Cereți bijutierului să vă împrumute o lupă pentru a vă asigura că piatra prețioasă pe care o cumparați este una de o calitate bună. Uitați-vă după orice imperfecțiuni sau incluzii pe care le poate avea. Adeseori, o piatră poate avea defecte interne care sunt  greu de văzut la o privire superficială, astfel încât puteți observa ulterior o crăpătură sau ceață în ea, pe care nu ați remarcat-o însă în magazin. Evitați, așadar, dezamăgirea, și acordați-vă timp pentru a verifica piatra prețioasă înainte de a o achiziționa.

În magazinul nostru, încercăm întotdeauna să identificăm și să reparăm orice defect, dacă este posibil, astfel încât pietrele prețioase pe care le comercializăm să fie cât mai clare, curate și mai aproape de perfecțiune.

De reținut că nu toate incluziunile sunt defecte. După cum am menționat pe pagina „Cum alegeți un diamant”, incluziunile pot conferi unicitate pietrei, reprezentând semnătura ei. Mulți dintre clienți chiar privesc aceste urme de minerale drept semn al originalității lor.

De asemenea, încercați să examinați o piatră prețioasă în lumina naturală, pentru a obține imaginea ei corectă. Dacă nu este posibil, încercați să vă poziționați cu spatele la lumină, astfel încât aceasta să cadă pe bijuterie peste umărul dumneavoastră.

Unele pietre, cum ar fi turmalina, nu arată deloc bine în lumina artificială. Lumina fluorescentă sau incandescentă poate face unele pietre să pară murdare, cețoase sau chiar să le modifice culoarea. Încercați să priviți piatra în diferite lumini, de preferință cea naturală, a soarelui.

Simbolismul pietrelor prețioase și al culorilor acestora
Totuși, atunci când alegem o piatră prețioasă, opțiunile au la bază ceva mai mult decât o serie de criterii fizice. Deși importante și ele, adevărata alegere pleacă de la preferințele noastre, felul în care ne face să ne simțim acea piatră, ceea ce știm că reprezintă. Prin urmare, este de preferat să cunoașteți și aceste aspecte, pentru a cumpăra în cunoștință de cauză, mai ales dacă doriți să dăruiți bijuteria respectivă.

Pietrele prețioase au jucat diferite roluri de-a lungul timpului, în legendele care stau la baza culturii umane. Unele spun propriile povești sau se consideră că au puteri speciale, însă fiecare este unică prin culoarea specială, locul de proveniență sau misterul din jurul ei. Au toate nuanțele curcubeului și provin din toate colțurile lumii. Unele dintre ele sunt prețuite din cele mai străvechi timpuri, iar altele au fost desoperite de curând.



ALEXANDRITA
Cei pasionați de magia științei vor fi uimiți de această piatră, datorită shimbărilor de culoare pe care le are. În lumina naturală a zilei, capătă o nuanță de verde profund. În interior, la lumina becului, culoarea se transformă într-un rosșu spre mov. Valoarea alexandritei crește cu cât schimbările de nuanțe sunt mai proeminente. Se consideră că alexandrita contribuie la creșterea inteligenței și a creativității și că inspiră imaginația.
Inițial, alexandrita a fost descoperită în Munții Ural, din Rusia, în 1830, însă acum se găsește și în Brazilia, Sri Lanka și Africa de Est. În pofida acestui fapt este totuși extrem de rară și de valoroasă.





AMETIST
Civilizațiile antice din Roma și Grecia credeau că ametistul menține atenția și protejează împotriva amețelii cauzate de alcool. Timp de secole, ametistul a fost asociat cu legende, mituri și religii în multe culturi.
Având o culoare deosebit de placută, este destul de des întâlnit și poate fi prelucrat în multe forme, astfel că rămâne una dintre pietrele accesibile. Nuanța de mov complementează atât restul nuanțelor calde, cât și pe cele reci. Prin urmare, ametistul poate fi montat în metale albe sau galbene, dar și purtat la orice ținută, pe care o evidențiază.





AQUAMARIN
Este destul de lesne de înțeles, doar din pronunția numelui, ce semnificație are această piatră. Albastrul său clar l-a transformat, în timpul istoriei, într-un simbol pentru tinerețe, sănătate, speranță și fidelitate. Întrucât nuanța sa este a cerului senin și a apei clare, s-a crezut multă vreme că poate oferi viața eternă.
Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât  aquamarinul este mai rar și mai valoros. Totodată, cu cât piatra este mai mare, cu atât nuanța va fi mai intensă, mai plină de viață.





CITRINA
Se spune că citrina a fost un cadou de la Soare. Numele provine din limba franceză și se traduce prin „lămâi”, potrivindu-se bine nuanțelor pe care le are, ce pot varia de la galben pal și până la maro-roșiatic.
În vremurile antice, citrina era purtată ca protecție împotriva șerpilor veninoși și a gândurilor rele. Astăzi, simbolismul pietrei a dobândit conotații comerciale, fiind asociată cu prosperitatea și succesul. Foarte populară și accesibilă, citrina poate fi găsită în multe forme și dimensiuni.





DIAMANT
Deși au reapărut în moda ultimilor 50 de ani, încă din vremurile antice diamantele erau râvnite. Formate acum peste un milion de ani, sunt cele mai prețioase dintre toate pietrele.
În jurul lor s-a format o lungă istorie și un folclor impresionant, o credință recurentă fiind aceea că posedă proprietăți de vindecare. Se crede, de asemenea, că sunt simbol al dragostei eterne și constituie un mare dar. Mai multe detalii despre diamante citiți în articolul „Cum alegeți un diamant





SMARALD
Verdele reprezintă culoarea renașterii și a dragostei, motiv pentru care smaraldul a fost atribuit zeiței Venus. Se consideră că smaraldul ajută fertilitatea. Cleopatra a fost personajul devenit faimos pentru purtarea acestei pietre prețioase, iar mumiile egiptene au fost adeseori găsite îngropate cu ea alături.
Cu cât nuanța de verde a smaraldului este mai profundă și mai intensă, cu atât este mai valoros și considerat mai frumos. Totuși, cele mai prețioase smaralde au o nuanță în plus, și anume de albastru. În cazul lor, incluziunile nu scad din valoare, fiind nelipsite.





GRANAT
Aceasta piatră se găsește într-o varietate de culori, de la roșu închis și până la verde, fiecare cu propriile denumiri, care aduc aminte de locul de proveniență.
Legenda spune că aduc lumina pe timpul nopții și își protejează purtătorii de coșmaruri. Granatul era purtat îndeosebi de călători, pentru a fi feriți de accidente departe de casă și este atribuit celor care s-au născut în luna ianuarie.





JAD
În China, jadul este considerat a fi piatraă regală încă din anii 2950 i.Hr. Se crede că ar conserva trupul după moarte, motiv pentru care se găsește în mormintele împăraților și conducătorilor lumii. În zilele noastre, multe persoane consideră că piatra ferește de rău.
Jadul este cunoscut pentru culoarea intensă și formele fine. Poate fi întâlnit și în nuanțe de lavandă, roz, galben sau alb. Cea mai comună formă este cunoscuta sub numele de „pi” și aduce a disc plat, fiind adeseori purtată în coliere.





LAPIS LAZULI
Cunoscut încă din 400 i.Hr, Lapis Lazuli a fost folosit pentru a crea nuanțele de albastru specifice oceanului sau cerului în picturile renascentiste. Numele său înseamnă „piatră albastră”, iar roca microcristalină este adeseori străbătută de incluziuni de pirită aurie, ceea ce dă senzația de cer înstelat.
S-a crezut că este un medicament puternic afrodisiac, dar și că menține ficatul sănătos și că eliberează sufletul de gelozie și frică.





PIATRA LUNII
În Roma Antică, se credea că piatra s-a format din înghețarea lunii, motiv pentru care a și primit această denumire. Variind în culori precum gri, galben, maro, roz, verde sau galben și în diferite nivele de claritate, se găsește în India și în Madagascar. Cea mai valoroasă Piatra a Lunii este cea care are o claritate perfectă și culoarea albastru deschis. Totuși, piatra devine din ce în ce mai rară, de la an la an.





MORGANIT
Cu sclipirea deosebită, morganitul se găsește în nuanțe de roz clar, piersică sau fucsia și este cunoscut drept piatra dragostei divine. Morganitul a fost, nu de puține ori, asociat cu iubirea și prosperitatea.
Morganitul este preferat de femeile de toate vârstele, în special de când rozul a revenit în modă. Piatra complimentează toate tonurile de piele și poate fi încastrat atât în metale albe, cât și galbene, nepierzându-și din efect.





ONIX
Deși cea mai cunoscută culoare în care se găsește onixul este negrul, piatra poate fi și albă, maro, roșie sau variată. Spre pildă, o piatră de onix de culoare maro ce are dunguțe roșii și albe se numește sardonix.
Cel mai apreciat onix rămâne cel negru, datorită multitudinii de posibilități în asortarea lui.





OPAL
În vremurile antice, opalul era cunoscut ca „Regina Pietrelor”, deoarece includea toate culorile lor. De aceea, fiecare piatră de opal este unică, asemenea amprentei umane.
În Australia însă, se găsește un tip rar de opal, de culoare neagră. Atunci când decideți să cumpărați o piatră de opal, asigurați-vă că nuanțele se potrivesc preferințelor personale de culoare, din moment ce emoțiile pe care le transmite sunt atât de diferite de la piatră la piatră.





TOURMALINE DIN PARAIBA
Descoperită abia în anii 1980, piatra este una dintre cele mai rare de pe planetă. Nuanțele sale de albastru și verde electric sunt reminiscențele țărmurilor din Paraiba, singurul loc unde pot fi găsite.





PERLE
În toată istoria, perlele au fost admirate, ba chiar venerate de către oameni. Mitologia persană le denumea „lacrimile zeilor”, iar chinezii antici credeau că doar luna are puterea de a le crea, oferindu-le misterul și strălucirea celestă.
Perlele sunt unice, fiind singurele create de o vietate. Din moment ce perlele naturale se găsesc greu în adâncurile oceanului, oamenii au inventat metode de a le cultiva într-un mediu recreat, care face ca moluștele să se comporte natural. Perlele de cultura vin în multe culori și sub cinci forme, fiecare având calități unice.






PERIDOT
Peridotul este una dintre puținele pietre care se găsește într-o singură culoare – un verde lămâie distinctiv. În vremurile antice, se credea că reprezintă un dar din partea Mamei Natură pentru a celebra creația anuală a lumii noi. Atunci când este dăruit, se spune că aduce purtătorului puteri magice și proprietăți de vindecare.
Astăzi, cele mai multe pietre de peridot vin din Arizona, însă se găsesc și în Pakistan, China sau Myanmar. Pietrele peste 5 carate sunt rare, iar cele peste 10 carate sunt extrem de greu de găsit.





RUBELIT
Rubelitul este o combinație de roz și rubiniu, variind în nuanțe de la roz pal și până la violet. Un rubelit autentic strălucește la fel de intens în lumina artificială precum o face în lumina naturală.
Culorile sale vibrante reflectă energia, pasiunea și viața și se crede că aduce echilibrul emoțional și calmul.





RUBIN
Rubinul reprezintă pasiunea, dragostea, emoția și curajul. Sute de ani, această piatră prețioasă a fost considerată regele nestematelor. Se credea că purtarea ei aduce noroc și, de aceea, era una dintre cele mai de preț avuții ale regilor. Chiar și în ziua de astăzi, rubinul este văzut ca fiind cea mai valoroasă piatră prețioasă.
Culoarea rubinului rămâne cea mai importantă calitate a sa. Cu cât culoarea este mai intensă și mai strălucitoare, cu atât el are un preț mai ridicat.





SAFIR
În limba greacă, termenul „safir” înseamnă albastru. Multe secole, a fost considerat cea mai valoroasă dintre toate pietrele cu această nuanță. Simbolismul ei este o promisiune a loialității, încrederii, onestității și purității. De aceea, în prezent, reprezintă una dintre cele mai populare pietre prețioase folosite pentru inele de logodnă.
Safirul se găsește în multe locuri din lume, însă cele mai bune provin din Sri Lanka, Myanmar și Kashmir. Cu cât nuanța bate mai mult spre violet și transparența este mai mare, cu atât piatra devine mai rară. Mulți sunt cei de părere că o nuanță închisă de albastru este mai atractivă.





SPINEL
Sanscritii denumeau spinelul ca „fiica rubinului”. Datorită culorilor apropiate, nu de puține ori este confundat cu rubinul. Mult mai rar însă, poate fi găsit uneori în mărimi destul de mari.
Pe lângă frumoasele nuanțe de rosu, spinelul mai poate fi și portocaliu, roz sau purpuriu. Una dintre cele mai spectaculoase pietre din lume este spinelul roz, cu o tentă de portocaliu, extras din Burma. Extrem de rar, mai poate avea și nuanțe de albastru.





TANZANIT
Tanzanitul este o piatră unică, deoarece poate fi găsită doar pe masivul Kilimanjaro. Albastrul exotic pe care îl are capătă nuanțe de purpuriu, caracteristică ce nu mai apare la nicio altă piatră.
Rareori fiind de un albastru pur, tanzanitul vine într-o varietate de forme și mărimi. Pentru tanzanitul de dimensiuni mici, mai comună este nuanța de lavandă sau tonurile deschise. În același timp, cu cât este mai mare, cu atât albastrul său devine mai frumos și mai profund.





TOPAZ
În nuanțe de galben, maro, verde, albastru, roșu, roz sau incolore, topazul este foarte popular. Cea mai valoroasă nuanță se numește Topaz Imperial și are o nuanță portocalie cu tonuri de roz. Cea mai rară nuanță este de albastru, însă tehnologia a permis să se obțină și pe căi obișnuite, astfel încât se întâlnește destul de des.
Romanii și egiptenii antici au asociat piatra cu soarele, crezând că are putere tămăduitoare și oferă protecție. Se spune că este semnul unei minți care a atins iluminarea spirituală.





TOURMALINA
Disponibilă într-un spectru larg de combinații de culori, tourmalina nu se dezice de la semnificația numelui său, care înseamnă „piatra mixtă”. Putând avea toate culorile curcubeului, se găsește în bijuterii adecvate tuturor gusturilor și personalităților.
Cele mai valoroase pietre de tourmalina sunt cele care conțin câte 2 sau 3 culori, uneori chiar și mai multe.





TURCOAZ
De culoarea căreia i-a dat numele, turcoazul este una dintre cele mai populare și mai vechi pietre ale lumii. În trecut, putea fi văzută la gâtul faraonilor egipteni sau pe rochiile americanilor nativi. Frumoasei nestemate i-au fost atribuite puteri vindicative, de protecție împotriva forțelor răului și de atragerea norocului.
Uneori, turcoazul poate avea o rețea de vene, de culoare neagră-maro sau galbenă, numită „pânză de paianjen”.





ZIRCON
Desi Zirconul este cunoscut ca fiind o piatra pretioasa de culoarea cerului senin, de fapt, ea poate fi gasita si in nuante de rosu inchis, verde, galben, maro sau portocaliu.
In Evul Mediu, se credea ca aceasta piatra pretioasa aducea odihna, prosperitate, onoare si intelepciune celor care o purtau. Astazi, a devenit populara tocmai pentru ca este accesibila tuturor si pentru ca nuantele sale permit o asortare plina de imaginatie, fara limite.

Inel de logodna model Tiffany i168 din Aur cu Diamant - GIA 0.30ct - 0.40ct Inel de logodna model Tiffany i168 din Aur cu Diamant - GIA 0.30ct - 0.40ct
🔥 Selling fast
De ce să alegi Inel de logodnă model Tiffany i168 din Aur cu Diamant - GIA 0.30ct - 0.40ctPlanificarea unui moment special cum este cererea în căsător..
de la 7-21 zile
3.760Lei
Adaugă în Coș
Cercei stud c577dn din aur cu diamante negre Cercei stud c577dn din aur cu diamante negre
🔥 Selling fast
Cerceii stud c577dn din aur cu diamante negre de la Valmand reprezintă bijuterii elegante și rafinate, care vor adăuga un plus de strălucire oricărei ..
de la 7-21 zile
1.270Lei
Adaugă în Coș
Alege Verighete model Verragio din Aur sau Platina v755.4Atunci când vine vorba despre alegerea verighetelor, modelul Verragio din Aur sau Platina v75..
de la 7-21 zile
10.450Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi Inelul de Logodnă din Aur cu Diamante - GIA 0.30ct - 0.40ct i1420didiAlegerea unui inel de logodnă este un moment important și emoționa..
de la 7-21 zile
5.200Lei
Adaugă în Coș
Alege Choker din Aur cu Diamant Natural pan563Bijuteriile au fost întotdeauna un simbol al eleganței și rafinamentului, iar chokerul din aur cu diaman..
de la 7-21 zile
2.610Lei
Adaugă în Coș
Brățara tennis din Aur cu Diamante 2.00ct br2694 este o bijuterie deosebită, care emană eleganță și rafinament. Realizată din aur de 18k, această brăț..
de la 7-21 zile
16.770Lei
Adaugă în Coș
Cercei Rotunzi din Aur cu Diamante c1951Didi Cercei Rotunzi din Aur cu Diamante c1951Didi
🔥 Selling fast
Alege Cercei Rotunzi din Aur cu Diamante c1951DidiCând vine vorba de bijuterii, puține lucruri pot rivaliza cu eleganța și rafinamentul cerceilor din ..
de la 7-21 zile
2.620Lei
Adaugă în Coș
Pandantivul Solitar din Aur cu Diamant Albastru Rotund pan525db este o bijuterie deosebită, ce emană eleganță și rafinament. Realizat din aur de 18k, ..
de la 7-21 zile
2.320Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi Verighete v211 din Aur sau Platină cu DiamanteVerighetele sunt simbolul iubirii și angajamentului etern. Alegerea verighetelor potrivit..
de la 7-21 zile
7.800Lei
Adaugă în Coș
Inelul de logodnă i060Db din Aur cu Diamant Albastru este o bijuterie deosebită, potrivită pentru a marca un moment important în viața voastră. Acest ..
de la 7-21 zile
1.450Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi Verighete clasice din Aur sau Platina cu Diamante v0801Planificarea nunții tale este un moment special și alegerea verighetelor este un..
de la 7-21 zile
8.700Lei
Adaugă în Coș
Inelul de logodna i004Dn din Aur cu Diamant Negru 0.10ct - 0.15ct este o bijuterie deosebita, perfecta pentru a marca un moment important din viata ta..
de la 7-21 zile
1.650Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi Inelul de Logodnă i114 din Aur cu Diamant - GIA 0.30ct - 0.40ctAlegerea inelului de logodnă este un moment unic și special în viața fie..
de la 7-21 zile
3.760Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi cercei din aur c652didb cu diamante incolore și diamante albastreAtunci când cauți să adaugi un plus de eleganță și rafinament ținutelo..
de la 7-21 zile
2.590Lei
Adaugă în Coș
De ce să alegi Inelul de Logodnă i005Db din Aur cu Diamant Albastru 0.30ct - 0.50ctAlegerea unui inel de logodnă este o decizie importantă și personal..
de la 7-21 zile
2.975Lei
Adaugă în Coș
Verighetele clasice din aur sau platina V134 sunt bijuterii deosebite, potrivite pentru cuplurile care doresc să își serbeze dragostea într-un mod ele..
de la 7-21 zile
4.400Lei
Adaugă în Coș