Topazul este un mineral dur, foarte apreciat pentru paleta cromatică în care poate fi găsit. Cu o duritate de 8 pe scara Mohs, este o piatră prețioasă dură (după diamante și rubine), perfectă pentru bijuterii şi ornamente.


Mod de formare


Majoritatea topazului “crește” sub formă de cristale în golurile rocilor magmatice. Aceste cristale pot avea o claritate excelentă, fiind foarte căutate pentru realizarea bijuteriilor.


De unde provine numele de topaz


Numele de “topaz” derivă din cuvântul “Topazios”, denumirea greacă veche a insulei Sf. Ioan din Marea Roșie. Pe această insulă au fost găsite mai multe pietre prețioase, însă, cu toate acestea, topazul nu a fost printre ele. Exploratorii de atunci confundau peridotul cu topazul. Așa şi-a primit numele.


Culori topaz


Topazul pur este incolor, însă impurităţile prezente îi pot da o anumită culoare. Culorile naturale de topaz includ galben, portocaliu, roz, roșu, violet și albastru. Cel mai accesibil și cel mai frecvent cumpărat este topazul albastru care îşi primeşte culoarea din iradiere. Topazul albastru natural este extrem de rar și are de obicei are o nuanţă de albastru pal. Aproape tot topazul albastru oferit astăzi în magazine este topaz incolor care a fost iradiat pentru a produce o culoare albastră.


Topaz imperial


O varietate de topaz, cunoscută sub numele de „topaz imperial” este deosebit de valoroasă, deoarece oamenii se bucură de culorile sale de portocaliu roșiatic până la roșu portocaliu, care adesea apar în același cristal. Se pare că numele de „Topaz imperial” provine din Rusia. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, această piatră semiprețioasă putea fi deținută doar de Țar și familia sa. De aici și numele. Majoritatea topazului imperial este extras din Brazilia.


Topaz mistic


Unele topaze sunt acoperite cu un oxid metalic care conferă pietrei un luciu iridescent multicolor. Aceste pietre, cunoscute sub numele de „topaz mistic”, par să-și schimbe culoarea dacă observatorul mișcă piatra sau schimbă unghiul de observare.


Unde se găseşte


Brazilia este este cea mai importantă sursă de topaz din lume de zeci de ani. Aproape tot topazul imperial de calitate superioară din lume a fost extras din sud-estul Braziliei. Minele Ouro Preto și Capao au fost cele mai importante surse de topaz galben, portocaliu, roz, roșu și violet. Brazilia este, de asemenea, principalul producător de topaz incolor, o mare parte fiind iradiat pentru a produce culorile albastru elvețian și albastru londonez.


Pakistanul este o sursă mai mică de topaz roz, roșu și violet. Sri Lanka este o sursă foarte importantă de topaz incolor. Alte surse de topaz includ: Australia, India, Madagascar, Mexic, Myanmar, Namibia, Nigeria, Rusia și Zimbabwe.


Topaz - piatra celor născuţi în luna noiembrie


Popularitatea topazului este dată şi datorită faptului că este considerată piatra lunii noiembrie. Adică o piatră benefică pentru a fi purtată de cei din zodia Scorpion.


Credinţe despre topaz


Potrivit vechilor egipteni, topazul galben era colorat de razele Soarelui, iar grecii credeau că purtarea acestei pietre îi făcea invincibili și chiar îi putea face invizibili.


Topaze celebre


1. „El-Dorado Topaz” este cel mai mare topaz fațetat din lume, cântărind 31.000 carate, adică 6,2 kg. Acest topaz își are originea în statul sud-estic al Braziliei, bogat în minerale, Minas Gerais, principala sursă de enorme cristale de topaz din lume.


2. Topazul „Lua de Maraba”, care în limba portugheză înseamnă „Luna lui Maraba”, este al doilea topaz cu fațete ca mărime din lume. Topazul cu dimensiuni de 18 x 15 x 10 cm este de origine braziliană, cântărește 25.250 de carate şi are o culoare gri, foarte rară. Poate singura piatră de această culoare şi dimensiune.


3. Topazul de aur American. Aceasta este a treia cea mai mare piatră prețioasă cu fațete din lume, cântărind 22,892,5 carate (4,5785 kg), cu o tăietură cushion, având 172 fațete. Piatra prețioasă de origine braziliană este expusă în Sala de Geologie, Pietre prețioase și Minerale a Muzeului Național de Istorie Naturală a Instituției Smithsonian.


4. Topazul Braganza. Una dintre cele mai faimoase pietre de topaz este de fapt incoloră și a fost considerată inițial un diamant. Această piatră cântărește 1680 de carate.


5. Topaz Amarelo este un topaz galben de origine braziliană. Piatra prețioasă fațetată cântăreşte 9.600 de carate și este poate, cel mai mare topaz în formă de pară din lume.


6. Golden Topaz Sphere este un topaz auriu cu fațete, care cântărește 12.555 de carate. Culoarea, tăietura și claritatea pietrei prețioase sunt excepționale.


7. Topazul Azul, de origine braziliană, este un topaz enorm de 8225 de carate, tăiat cushion, cu o claritate bună și inițial incolor. „Topaz Azul” este probabil cel mai mare topaz albastru iradiat din lume.


Caracteristici topaz şi valoare


Valoarea unui topaz este dat de caracteristicile sale, precum culoare, claritate, carate şi tăietură.


Culoare: Culoarea unui topaz joacă un rol esenţial în determinarea prețului acestuia. Deși albastrul este una dintre cele mai frecvente culori în care este disponibilă această piatră prețioasă, roșu este cea mai scumpă și rară variantă.


Claritate: Aceasta se referă la transparență și la modul în care lumina trece prin piatră. Aşadar, cu cât topazul este mai clar, cu atât va fi mai valoros. În afară de fracturi, incluziunile pot influența și prețul.


Carate: Topazul este disponibil într-o gamă largă de dimensiuni. Prețurile cresc exponențial pentru o piatră mai grea de 5 carate.


Tăiatură: Topazul se găsește de obicei sub forme alungite. Prin urmare, este adesea tăiat sub formă de pară sau ovală.


Îngrijire topaz


Ca și în cazul oricărei alte bijuterii cu piatre prețioase, trebuie să cureţi în mod regulat topazul și să-l porţi cu atenție. Iată câteva sfaturi:


· Pentru a preveni formarea unui strat de murdărie, poartă bijuteriile cu topaz după ce te-ai machiat, după ce ai folosit loțiunea și parfumul.


· Nu utiliza substanțe chimice pentru a curăța piatra de topaz.


· Când cureţi bijuteriile, nu uita să cureţi şi partea inferioară. Acolo se poate aduna multă murdărie.


· Ai grijă să nu lovești piatra de topaz. Din acest motiv, îţi recomandăm să nu porţi inel topaz sau brăţări topaz pe mâna dominantă.


· Depozitează cu atenție bijuteriile cu topaz. Ornamentele care prezintă această piatră nu trebuie expuse la temperaturi extreme, deoarece acest lucru ar putea afecta colorarea pietrei.


De unde cumperi bijuterii cu topaz


Cumpără întotdeauna bijuterii din surse autorizate. Informează-te temeinic înainte de a cumpăra orice bijuterie cu pietre preţioase. Valmand este un magazin de încredere de unde poți achiziționa bijuterii cu topaze, asta după ce parcurgi colecția impresionantă de inele topaz de logodnă, inele topaz cadou, verighete, cercei topaz, pandantive sau coliere cu aceeaşi piatră.


Alege calitatea oferită de Valmand!