Considerat nu doar un metal prețios, ci și o reprezentare a bogăției și puterii, aurul, denumit și „metalul regilor”, a fost prețuit de-a lungul istoriei pentru strălucirea sa impresionantă, frumusețea, durabilitatea și valoarea sa. A fost și continuă să fie folosit în domenii variate, de la crearea bijuteriilor până la fabricarea componentelor electronice. Astăzi îți vom prezenta zece lucruri interesante despre aur, pe care probabil nu le știai.
1. Cel mai mare lingou de aur din lume cântărește 250 kg. Acesta se află în Toi Gold Museum, din Japonia. A fost fabricat de Mitsubishi Materials Corporation, o subsidiară a Mitsubishi, și a primit din partea Guiness World un certificat oficial care îl clasifică ca fiind „cel mai mare lingou de aur”. În prezent, este evaluat la peste 15 milioane de dolari.
2. Oamenii de știință australieni au descoperit că frunzele de eucalipt conțin aur. Rădăcinile de eucalipt pot ajunge la adâncimi de până la 40 de metri sub pământ în căutarea apei. Deoarece depozitele de aur se găsesc în apă și sub pământ, arborele de eucalipt absoarbe particulele de aur microscopice, care sunt apoi transferate în frunze prin fotosinteză.
3. Prima monedă din aur cunoscută a fost creată în Lydia (regiunea antică unde astăzi este Anatolia) în jurul anului 600 î.Hr. Această monedă a fost denumită „stater” și a marcat începutul utilizării aurului ca monedă. Staterul lidian era un disc de aur cu o greutate specifică și un design gravat. În timpul domniei lui Cresus, aceste monede au fost făcute din electrum, un aliaj de aur și argint găsit în râurile din regiune.
4. Aurul este comestibil și este folosit, în principal, în gastronomia de lux sub forma unor foițe foarte subițiri pentru a decora alimentele. Acest tip de aur este unul pur, de 23 sau 24 de carate. Fiind considerat „inert din punct de vedere biologic”, adică trece prin tractul digestiv fără a fi absorbit de organism, aurul comestibil nu poate dăuna sănătății.
5. Medaliile olimpice conțin 1.34% aur, adică aproximativ 6 grame. Singurele medalii făcute doar din aur au fost cele de la Olimpiada din Stockholm, din 1912.
6. Încă din 1960, NASA utilizează folii subțiri din aur pentru a proteja echipamentele spațiale împotriva radiațiilor solare excesive. Acestea reflectă radiațiile și împiedică supraîncălzirea echipamentelor.
7. Aurul pur, de 24 de carate, se topește la 1064 grade Celsius, iar punctul de fierbere este de 2856 grade Celsius. De asemenea, aurul în stare pură este atât de moale încât poate fi îndoit cu mâna liberă.
8. Simbolul chimic pentru aur este „Au”. Abrevierea provine din latinescul „aurum”, care înseamnă „zori strălucitoare”.
9. Se estimează că aproximativ 78% din aurul din toată lumea (proaspăt extras și reciclat) este folosit la fabricarea bijuteriilor.
10. Cea mai mare parte a aurului de pe Pământ provine din meteoriții care au lovit Planeta acum aproximativ 200 de milioane de ani.
Marcajele bijuteriilor din aur
Marcajele folosite pentru bijuteriile din aur sunt:
- aur de 9 carate (9K) - marcaj 375 (puritate 37.5%)
- aur de 10 carate (10K) - marcaj 417 (puritate 41.7%)
- aur de 12 carate (12K) - marcaj 500 (puritate 50.0%)
- aur de 14 carate (14K) - marcaj 585 (puritate 58.5%)
- aur de 18 carate (18K) - marcaj 750 (puritate 75.0%)
- aur de 20 carate (20K) - marcaj 833 (puritate 83.3%)
- aur de 22 carate (22K) - marcaj 916 (puritate 91.6%)
- aur de 24 carate (24K) - marcaj 999 (puritate 99.9%)
Bineînțeles, o bijuterie ce conține mai mult aur fin (de exemplu, dacă aceasta este marcată cu 22K sau 18K) va fi întotdeauna mai scumpă. De asemenea, trebuie să ții minte că aurul marcat cu 999, de 24K, cu o puritate de 99.9% este mult prea moale pentru a fi folosit în realizarea bijuteriilor, acesta fiind găsit sub alte forme, precum monede sau lingouri.
Lasă un comentariu