Cu greu poți rezista frumuseții unui smarald. Dar ce este, de unde vine și cum reușește să cucerească atâtea inimi?


Smaraldul este o piatră prețioasă și este cel mai faimos membru al familiei de minerale beril. Se remarcă prin culoarea sa vibrantă. Un verde profund, bogat, care-și face rapid loc în suflet și refuză să mai iasă de acolo.


Smaraldul face parte din categoria celor mai valoroase și mai râvnite pietre prețioase colorate. Culoarea este caracteristica sa cea mai importantă, alături de claritate. Verdele profund indică un grad de apreciere mai ridicat, așadar, mai valoros. Duritatea sa, de 7.5 până la 8 pe scara Mohs permite realizarea celor mai spectaculoase bijuterii. Deși este mai fragil decât diamantul, tocmai această caracteristică adaugă plus valoare. Smaraldele prezintă incluziuni sau chiar fisuri de suprafață, de aceea, bijuteriile cu smarald implică grijă, atenție și meticulozitate, pentru că se pot sparge foarte ușor.


Unde se găsesc principalele depozite de smarald?


Este nevoie de timp și spațiu suficient pentru a permite creșterea unui cristal de calitate. Smaraldele naturale care sunt exploatate astăzi sunt de fapt relicve ale evenimentelor geologice care au avut loc cu sute de milioane de ani în urmă, adânc în scoarța Pământului.


Principalele depozite de smarald sunt exploatate în prezent din trei surse majore: Columbia, Brazilia și Zambia. Columbia, probabil, produce cele mai bune smaralde. Ca regulă generală, smaraldele braziliene tind să fie mai întunecate în ton, iar smaraldele zambiene tind să aibă o distribuție mai mult albăstruie decât smaraldele columbiene sau braziliene.


Smaraldele columbiene vor fi de obicei cele mai scumpe urmate de smaraldele braziliene și cele zambiene. Culorea este factorul determinant. Smaraldele columbiene își obțin culoarea datorită elementului crom. Smaraldele braziliene își obțin culoarea prin intermediul elementului de vanadiu, iar smaraldele zambiene își obțin culoarea datorită concentrării de fier.


Smarald – Piatra regilor


Smaraldul și-a câștigat repede titlul de piatră prețioasă nobilă, dedicată regalității, inteligenței, puterii, încă de la descoperirea sa. Înaintașii noștri au văzut în smarald o forță a naturii, o piatră demnă și superioară, lucru rămas neschimbat până astăzi. Însăși Cleopatra a divinizat această piatră prețioasă cu ajutorul căruia se împodobea, crezând în manifestarea fertilității, bogăției și chiar a nemuririi. Egiptul a fost principala sursă de smaralde până la descoperirea Columbiei, așadar egiptenii se “scăldau” în cea mai strălucitoare culoare a smaraldului, atribuindu-i unele dintre cele mai puternice semnificații. Piatra s-a răspândit rapid din Egipul Antic până în Grecia și Roma și a fost la fel de apreciată. În secolul al XVI-lea, spaniolii au văzut-o pentru prima dată și au prețuit-o din acel moment.


Fiecare cultură are propria credință legată de smaralde, dar toate împărtășesc aceeași admirație, pasiune și prețuire. Conform mitologiei, este piatra Zeiței Venus, asociată cu romantismul, pasiunea și dragostea necondițioantă.


Culoarea smaraldului – o sursă infinită de inspirație


Datorită culorii sale, smaraldul este asociat cu cele mai luxuriante peisaje. De exemplu, Irlanda este considerată insula de smarald. Seattle, în statul american Washington, este Emerald City. Motivul pentru care Seattle este considerat un oraș de smarald este verdeața abundentă din zonă, care persistă tot timpul anului. Printre cele mai semnificative simboluri din Thailanda se numără Buddha de Smarald, chiar dacă este sculptată în jadeit verde. Buddha de Smarald a fost instalat la Wat Phra Kaew pe 22 martie 1784, unde a rămas până în prezent, ca un puternic simbol al regatului, dar și al oamenilor. Insula Thassos este, de asemenea numită „Smaraldul Mării Egee”, datorită jocului fascinant de culori, verde – albastru. Cât frumos a revărsat asupra noastră această minune a naturii ...

inel de logodna cu smarald valmand

Smarald – proprietăți optice


Proprietățile optice ale unui smarald prezintă o refracție dublă, ceea ce înseamnă că refractează lumina în două modele diferite. Acest lucru face ca smaraldul să prezinte două modele de culoare distincte, fiind de obicei o culoare primară, verde, cu o culoare secundară, verde albăstruie. Acest fenomen, prezent în pietrele prețioase care au birefringență măsurabilă (dublă refracție), este cunoscut sub numele de pleochroism. Așadar, pleochroismul este capacitatea unei pietre prețioase de a prezenta două sau mai multe culori distincte, în observarea vizuală.


Smarald – Proprietăți terapeutice


Chiar dacă aceste proprietăți nu sunt demonstrate și validate prin dovezi științifice, se crede că smaraldele ajută prin proprietățile sale energetice. Aceste proprietăți stau la baza cristalotarapiei, o terapie alternativă, care îmbunătățește starea de spirit și ameliorează anumite boli, prin captarea energiilor și canalizarea lor către organismul nostru.


Despre smaralde se consideră că sunt pietre care aduc dragostea, romantismul, credința, clarviziunea. Smaraldul este asociat cu chakra inimii, fiind considerat un simbol al iubirii și al speranței. Întărește înțelepciunea și rațiunea. Acționează ca un calmant pentru mintea agitată.


Se consideră că ajută la recuperarea după boală, îmbunătățelte vederea și are efect detoxifiant asupra ficatului. Stimulează memoria și se crede că are puterea de a vindeca durerea emoțională și pe cea fizică. Este o piatră cu energie puternică, având darul de a regenera, echilibra și armoniza corpul și mintea. Despre smarald se mai spune că reprezintă o punte de legatură dintre 2 oameni, atunci când acesta este dăruit din dragoste. Dăruiește purtătorului idei și creativitate în cadrul artelor creative.


Particularitățile smaraldului:


· Energie: receptivă


· Element: Pământ


· Planeta: Venus


· Zeități: Diana, Artemis, Venus și Freyja


· Puteri: bani, protecție și dragoste


· Chakra: inimii


· Culoarea lumânării: verde


· Piatra zodiacală: Taur, Gemeni, Berbec


· Piatră de naștere: pentru luna mai, piatră de naștere mistică pentru ianuarie, piatră de naștere pentru anii 20 și 35, piatră de naștere antică pentru luna iunie.


Ce factori determină valoarea unui smarald?


Factorii care determină valoarea unui smarald, în ordinea importanței lor sunt culoarea, claritatea, tăierea și greutatea în carate. Smaraldele prezintă incluziuni, iar acestea duc la identificarea smaraldelor naturale. Aceste incluziuni nu scad valoarea smaraldului decât dacă afectează într-un mod negativ culoarea și strălucirea.


Cum se îngrijesc smaraldele?


Smaraldele trebuie protejate de lovituri, zgârieturi sau alte acțiuni care duc la ciocnirea cu alte materiale dure.


Smaraldele nu se curăță cu soluții puternice care ar putea afecta strălucirea sau culoarea. Curățarea trebuie să fie una blândă care nu implică materiale sau soluții abrazive. Este indicat ca această curățare să fie făcută atunci când este necesar pentru a nu afecta calitatea smaraldului.


Smaradele se păstrează în locuri uscate, ferite de razele directe ale soarelui, de sursele puternice de căldură sau de umezeală.


De unde cumperi bijuterii cu smaralde?


Dacă te-ai hotărât să-i dăruiești o bijuterie cu smarald, Valmand este o sursă sigură, pentru care calitatea a devenit un mod de funcționare.


Așadar:


· Folosim doar smaralde naturale;


· Smaraldele sunt importate direct de la bursele internaționale de pietre prețioase;


· Smaraldele folosite de noi prezintă cel mai mare nivel al calității;


· Reparatiile, curatirea, schimbarea si alte servicii de intretinere ale smaraldelor create sau cumparate din magazinele noastre sunt oferite gratuit.


Caută în secțiunea dedicată smaraldelor, bijuteria care o va lăsa fără cuvinte. Valmand oferă calitate și o experiență de neuitat.