Diamantele naturale sunt compuse din carbon pur, fiind cele mai dure pietre naturale cunoscute. Diamantele sunt, de asemenea, cele mai populare piatre prețioase, calităţile acestora fiind de nepreţuit în diferite industrii la scară largă. Strălucirea şi duritatea sunt caracteristici care fură nu numai privirea, ci şi inima. Pentru totdeauna.


Dacă te-ai întrebat care sunt diferenţele dintre diamantele naturale şi cele sintetice şi cum faci diferenţa dintre cele 2 tipuri, citeşte acest material pentru a afla la ce anume trebuie să fii atentă.


Ce este un diamant sintetic sau artificial


Prin diamant sintetic sau artificial se înţelege un diamant creat de om, care este produs de obicei prin supunerea grafitului la temperaturi și presiuni foarte ridicate. Diamantul sintetic seamănă cu diamantul natural, păstrând duritatea şi transparenţa. Deşi cu ochiul liber nu poţi face diferenţa dintre cele 2 tipuri de diamante, dispozitivele speciale te vor lămuri cu privire la natura acestora. Deşi sunt asemănătoare, există 3 mari diferenţe între cele 2: Modul de formare, timpul de formare şi localizarea acestora. Diamantele naturale se formează în scoarţa terestră şi au nevoie de milioane, chiar miliarde de ani pentru a ieşi la suprafaţa pământului, împinse de erupţiile vulcanice. În cazul diamantelor sintetice, procesele de realizare implică tehnologii avansate şi un timp relativ scurt. Totodată, preţul diamantelor artificiale este de până la 30% mai mic.


Cumperi un diamant natural sau unul sintetic


Decizia de cumpărare îţi aparţine. Noi nu îţi putem spune ce să cumperi, în schimb te putem ajuta cu informaţii în plus care să contribuie la procesul de achiziţie. Făcând o paralelă între cele 2 tipuri de diamante, iată rezultatele:

  • Ambele tipuri de diamante sunt durabile şi rezistente.
  • Ambele sunt formate din carbon pur.
  • Diamantele sintetice au o claritate mai bună, modul de formare fiind diferit şi controlat.
  • Diamantele naturale prezintă incluziuni datorită modului de formare şi timpului îndelungat necesar la formarea acestora.
  • De precizat că diamantele sintetice sunt diamante reale. Acestea au aceeaşi compoziţie chimică şi proprietăţi fizice ca ale diamantelor naturale.
  • Preţul este mai mare pentru diamantele naturale, acesta fiind justificat de formare, extragere, şi prelucrare.


Alternative pentru un buget mai mic


Nimic nu se compară cu strălucirea unui diamant natural. Este o experienţă în sine. Cu toate acestea, dacă bugetul nu-ţi permite o astfel de achiziţie, există alternative.


· Moissanit - Moissanitul a fost descoperit pentru prima dată de Henri Moissan în 1893 într-un crater din Arizona și a fost numit în onoarea sa. Moissanitul în natură este extrem de rar, atât de mult încât tot moissanitul de pe piață este creat în laborator. Moissanitul natural se găsește doar în câteva locuri în rocile mantalei superioare și în principal în meteoriți. Această conexiune cu spațiul exterior este motivul pentru care această piatră este uneori numită „diamant spațial” sau „stardust”. Datorită durabilității sale, moissanitul poate fi găsit într-o varietate de tăieturi, care oferă designerilor de bijuterii o mulțime de opțiuni pentru setări.


· Cubic zirconia CZ - este o alternativă ieftină la diamant, cu toate că aparent, seamănă cu un diamant. Cubic zirconia este sintetic, ceea ce înseamnă că este creat într-un laborator. Datorită cererii crescute, producția comercială de CZ a început în anii 1970. Diferenţele sunt colosale, chiar dacă tehnologia este atât de avansată în realizarea acestor pietre, încât un ochi neantrenat nu-şi poate da seama de diferenţe.


Dacă doreşti să achiziţionezi o bijuterie cu diamante naturale, informează-te înainte şi cumpără numai din magazine care îţi pot prezenta certificatul de proveninenţă a diamantelor. Valmand foloseşte doar pietre pretioase naturale si nu acceptă încastrarea celor artificiale sau sintetice in bijuteriile realizate.