Aurul este un metal care a fascinat umanitatea încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care chiar și în zilele noastre, când considerăm numeroase obiecte ca fiind „de preț”, aurul rămâne un simbol incontestabil al statutului și al valorii. De altfel, aurul va avea pentru totdeauna o relație strânsă cu sentimentele profunde de iubire, fiind suportul perfect pentru o declarație sinceră.
În Evul Mediu se credea că aurul este cheia pentru viața veșnică și numeroși oameni au încercat să descopere cheia prin care să transforme orice altă formă de metal în aur. Aurul a stat la baza a sute de ani de cercetare, dar în numele lui s-au scris nenumărate ode, poezii și în numeroase romane și legende a fost sursa intrigilor și a conflictelor. E aproape imposibil de cuantificat, dar putem spune cu certitudine că pentru aur s-au purtat poate la fel de multe războaie ca pentru iubire sau credință.
Care sunt culorile aurului
Aurul se întâlnește în șase nuanțe.
Aurul galben – cea mai apreciată comoară
Naturalețea aurului este cel mai bine relevată de culoarea galbenă, aceasta fiind și definiția „auriului” pe care îl vedem transpus pe alte obiecte, de la mașini până la haine. Cu toate acestea, culoarea de bază se poate modifica prin combinarea în diferite concentrații și proporții cu alte metale: argint, nichel, cupru sau paladiu. Aurul roz apare atunci când se realizează o combinație formată din aur și cupru, iar aurul alb reiese din combinația cu nichel.
Aurul alb – un nou mod de a spune eleganță
Printr-un aliaj dintre aur natural (galben) și un metal alb (argint, paladiu sau mangan) se obține mult apreciatul și doritul aur alb. În forma lui naturală are o culoare gri-gălbui și în anumite combinații poate provoca și o serie de alergii sau reacții ale pielii, de aceea e foarte bine să țineți cont de sensibilitățile persoanelor cărora vreți să le faceți un cadou. Nu e nimic mai trist ca oferirea unei bijuterii pe care cineva nu o poate purta. Cu toate acestea, nu trebuie să vă îngrijorați când vina vorba de o aparentă „toxicitate” a aurul alb, acesta fiind realizat în conformitate cu normele Comisiei Europene, astfel încât să nu fie niciodată un pericol pentru sănătatea persoanelor.
Aurul alb este rodiat, adică placat cu rodiu, modalitate prin care culoarea albă este accentuată. Această procedură este des întâlnită, dar specialiștii o recomandă doar pentru obținerea aurul alb pentru că pe fondul purtării pe perioade lungi de timp dispare rodierea și se poate vedea culoarea aurului placat, lăsând impresia că s-a încercat ascunderea produsului original. De asemenea, rodiul este mai scump decât aurul așa că nu se folosește în aliaj.
Aurul roz/roșu – o perspectivă exotică
Foarte apreciat de ruși începând cu secolul al XIX-lea, aurul roșu mai este denumit și „aur de Rusia”. Poate ați mai auzit această descriere pe la bunici.
Aurul roșu reprezintă un amestec între aurul natural (galben) și cupru. Cantitatea de cupru introdusă în aliaj poate face diferența dintre culoarea roșie și roz.
Este foarte apreciat de persoanele care vor să exprime mai multă pasiune cu bijuteriile purtate și în anumite combinații cu pietre prețioase pot lăsa o impresie cu adevărat aparte.
Aurul negru și verde – rara avis
Cei mai mulți nu știu că există și aceste două culori pentru aur. Pentru unii ar putea lăsa impresia, aflați în fața unei astfel de bijuterii, că sunt martori la un produs lipsit de originalitate, dar aurul verde conține 75% aur natural (galben), argint și cupru. Descoperit de libieni cu mii de ani în urmă (aproximativ 800 î.e.n.), l-au botezat electrum și este un aliaj cât se poate de natural dintre aur și argint, în care se adaugă și cadmiu.
Dar poate cele mai căutate bijuterii sunt cele cu aur negru. Acesta se obține prin doar două metode: galvanizare (folosind ruteniu și rodiu negru) sau patinare (aplicarea unor compuși care sunt bogați în sulf și oxigen). Folosind și alte combinații pe bază de aliaj de cupru, ori tratați cu sulfiți de potasiu, se pot realiza combinații unice de culori și nuanțe, toate pentru o bijuterie cu adevărat unică.
Cum alegi culoarea aurului pentru o bijuterie?
Întotdeauna trebuie să ai în vedere faptul că unele persoane apreciază mai mult o culoare ca alta. Asta ține de modul în care se îmbracă în fiecare zi, ce accesorii poartă de obicei și ce consideră că i se potrivește cel mai bine. Poate că pentru tine o bijuterie cu aur natural (galben) e tot ce îi lipsește persoanei iubite, dar cu puțină atenție la detalii vei realiza că o bijuterie din aur alb sau roșu/roz e posibil să i se potrivească mult mai bine.
Întotdeauna e bine să ai în vedere acest aspect când alegi o bijuterie cadou, indiferent că vorbim de culoarea aurului, material sau piatră.
Un alt aspect la fel de important este cel care ține de anumite alergii ale persoanei iubite. Asigură-te că știi dacă urmează să faci un cadou care ar putea provoca alergii și caută cea mai bună combinație posibilă.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este acela că o bijuterie se poate acorda cu orice ocazie fericită, dar dacă vei consulta specialiști te vor ajuta să realizezi un cadou potrivit pe fiecare ocazie. Din păcate doar viața și experiențele ne învață că pentru fiecare moment al zilei și pentru fiecare eveniment important din viață există o bijuterie care funcționează, așa cum (presupunem) că nu te duci la petreceri sau teatru îmbrăcat cu orice îți vine.
Acestea fiind zise, dacă ești hotărât să faci un cadou care ar face invidioși chiar și cele mai încoronate figuri istorice nu uita să te consulți cu specialiștii Valmand înainte pentru a face cea mai bună alegere. Cât despre moment, suntem siguri că ai deja în minte cel puțin trei ocazii și tot atâtea persoane care merită o bijuterie unică și autentică.
Lasă un comentariu