Exista cateva metode prin care sa recunosti un diamant. Desigur, cumparat de la un bijutier autorizat, acesta va veni impreuna cu un certificat GIA. La Valmand, toate diamantele si pietrele pretioase sunt insotite de certificate de autenticitate.


Cum recunosti un diamant: testul apei


Pentru a te asigura ca diamantul este real, foloseste acest test simplu. Umple un pahar normal pe 3 sferturi cu apa. Lasa sa cada in apa piatra. Daca aceasta se scufunda, inseamna ca este un diamant real. Daca pluteste, atunci ai de-a face cu o imitatie. Un diamant real are o densitate ridicata si, de aceea, se va scufunda atunci cand va fi lasat in apa.


Cum recunosti un diamant: testul aburului


Pentru testul aburului, tine diamantul intre doua degete si sufla asupra lui, abaurindu-l. Un strat subtire de aburi se va forma deasupra lui, ca urmare a umezelii si caldurii din respiratia ta. Daca aburul dispare imediat, inseamna ca diamantul este real. Daca dureaza cateva secunde pentru a se intampla acest lucru, ai de-a face cu un fals. Diamantele conduc caldura si, de aceea, aburul se disipeaza usor.


Cand observi „stralucirea” unui diamant, experimentezi, de fapt, abilitatile sale de refractie a luminii. Cand lumina patrunde in pavilioane este condusa spre topul diamantului, astfel incat pentru ochiul liber apare ca si stralucire. Cand se intampla acest lucru, iar diamantul straluceste radiant, se numeste „brilianta”. Pietrele care nu sunt diamante, asa cum este zirconiul cubic, nu vor refracta lumina la fel de bine. Vor avea mai putina stralucire sau chiar deloc.


Pentru a vedea daca diamantul este real, aseaza-l pe suprafata unui ziar. Asigura-te ca este suficienta lumina si incearca sa citesti prin el. Daca vei vedea literele, atunci ai de-a face cu o imitatie. Daca, in schimb, acesta va dispersa lumina si va straluci, atunci este un diamant real.


La Valmand comercializam doar diamante reale, insotite de certificat GIA. Pietrele pretioase cumparate de la noi beneficiaza de o atentie sporita atunci cand sunt prelucrate, deoarece stim ca in acest domeniu si cel mai mic detaliu poate face diferenta in ceea ce proveste calitatea.