Ai grijă ca bijuteriile tale să arate tot timpul impecabil. Consultă acest ghid de întreținere bijuterii și învață cum să le acorzi atenție atunci când acestea îți cer.


În acest articol vei afla cum se curăță aurul, cum se curăță și se întreține un inel cu diamant și alte informații utile despre cum se curăță bijuteriile și pietrele prețioase.


Bijuteriile din aur


Bijuteriile din aur sunt extrem de frumoase, iar strălucirea unei piese noi nu se poate compara cu nimic. Aurul este un metal prețios nobil, atemporal, durabil, foarte maleabil, toate aceste calități atribuindu-i o valoare inegalabilă. La aceste calități, mai adăugăm faptul că este unul dintre cele mai dense metale și reprezintă un bun conductor de căldură și electricitate. Aurul a atras atenția din cele mai vechi timpuri datorită expresiei vizuale extrem de plăcute, dar valorii sale crescute.


De unde se extrage aurul


Două treimi din oferta mondială de aur provine din Africa de Sud, iar 2/3 din producția SUA provine din Dakota de Sud și Nevada. Alte zone bogate în aur sunt Canada și Rusia. Producția mondială este de aproximativ 2500 de tone pe an, dar rezervele sunt estimate la zece mii de tone.


Utilizări ale aurului


Aurul ocupă încă un loc important în cultura și societatea noastră - îl folosim pentru a ne crea cele mai prețuite obiecte: verighete, medalii olimpice, bijuterii, premii Oscar, Grammy, crucifixuri, artă și multe altele.


Aproximativ 78% din aurul consumat în fiecare an este utilizat la fabricarea bijuteriilor. O altă utilizare industrială a aurului este în fabricarea de electronice. Aurul este un conductor extrem de eficient, de aceea, este utilizat în conectori, contacte de comutare și releu, îmbinări lipite, fire de conectare și benzi de conectare. Aurul se utilizează și în stomatologie. Această practică datează încă din anul 700 î.Hr., când „dentiștii” etrusci foloseau sârmă de aur pentru a fixa dinții înlocuitori în gura pacienților lor. Aliajele de aur sunt utilizate și pentru umpluturi, coroane, punți și aparate ortodontice, deoarece metalul prețios nu provoacă alergii și ușor de lucrat cu acesta. Aurul este folosit cu succes și în industria aerospațială, dar și în investiții.


Întreținere bijuterii din aur - Cum se curăță aurul?


Putem curăța acasă bijuteriile din aur, folosind produse la îndemână și foarte ieftine. Atenție însă la frecvența acestor curățări, dar și la procesul de curățare în sine.


Curățarea aurului cu apă și săpun


Articolele purtate zilnic, cum ar fi verighetele de aur și inelele de logodnă, vor necesita curățare periodică, pentru că acestea acumulează praf și murdărie. Deși s-ar putea să nu fie imediat evident, aceste particule se adună și în cele din urmă pot diminua strălucirea și luciul finisajului, ducând, în timp, la matifierea piesei. Folosește un săpun delicat fără parfum, apoi clătește articolele cu apă curată. Pentru uscare, utilizează o cârpă moale. Evită produsele din hârtie care pot deteriora și zgâria bijuteriile din aur. Lasă fiecare piesă să se usuce bine înainte de a o purta.


Curățarea aurului cu oțet


Ca o alternativă la săpun, poți curăța bijuteriile din aur cu apă și oțet. Pune bijuteriile într-un amestec format din apă și oțet și lasă-le timp de 10-15 minute. Clătește-le cu apă curată, apoi șterge ușor bijuteriile cu o perie moale sau o cârpă.


Curățarea aurului cu bicarbonat


Poți reda strălucirea bijuteriilor din aur folosind bicarbonat de sodiu dizolvat în apă caldă. Nu folosi pasta formată din bicarbonat deoarece aceasta este abrazivă și poate deteriora finisajul bijuteriilor.


Bijuteriile din platină

inel de logodna din platina valmand

Platina are o serie de proprietăți utile, ceea ce explică aplicarea sa într-o gamă largă de industrii. Este unul dintre cele mai dense elemente metalice și foarte stabil, oferind metalului proprietăți excelente de rezistență la coroziune. Platina este maleabilă și un bun conductor de electricitate.


Începând cu anii 1780, când regele Franței Ludovic al XVI-lea a anunțat platina ca fiind singurul metal potrivit pentru regi, acest metal prețios extrem de durabil a devenit un standard de calitate. Spre deosebire de alte metale utilizate pentru a crea bijuterii fine, platina nu se estompează, nu se pătează și nu-și schimbă culoarea. Cu toate acestea, timpul își pune amprenta asupra platinei, dacă nu sunt luate măsuri speciale de curățare.


Atracția platinei, în afară de frumusețea sa evidentă este că, datorită structurii moleculare dense a metalului, se pierde foarte puțin volum atunci când aceasta este purtată. Culoarea platinei nu se schimbă de fapt, dar bijuteriile pot părea mai închise decât atunci când au fost cumpărate inițial. Acest efect se datorează modului în care lumina interacționează cu zgârieturile fine din interiorul metalului.


Dacă preferi un finisaj mai strălucitor, sunt disponibile două opțiuni: 1. Șlefuirea. Un bijutier calificat poate elimina zgârieturile fine din platină pentru a scoate în evidență luciul său alb original. 2. Placarea cu rodiu. Rodiul este un metal intens alb strâns legat de platină, cu caracteristici reflectorizante mai ridicate.


De unde se extrage platina


Zăcămintele de platină sunt situate în doar câteva zone ale lumii. Peste 70% din oferta mondială de platină provine din Complexul Bushveld din Transvaal, Africa de Sud. Platina a fost descoperită în această regiune în 1924, alimentând în continuare necesarul de platină din lume. Rusia este al doilea mare producător de platină. Regiunea Norilsk-Talnakh din Siberia contribuie cu 20% din aprovizionarea mondială cu platină. Rezerve de platină provin și din America de Nord, unde pot fi găsite depozite mari în Montana, Alaska și în Ontario, Canada.


Întreținere bijuterii din platină


Curăță bijuteriile din platină folosind un amestec de apă și săpun sau detergent de vase. Lasă-le în acest amestec câteva minute, apoi folosește o perie cu peri foarte moi pentru a îndepărta murdăria. Folosește apoi, o cârpă moale.


Nu purta bijuterii din platină dacă utilizezi substanțe chimice dure, care pot provoca daune bijuteriei. Evită să porți bijuterii din platină în timpul activităților fizice solicitante. Păstrează bijuteriile din platină într-un compartiment separat de alte bijuterii pentru a evita zgârierea.


Bijuteriile cu pietre prețioase


Purtarea zilnică acumulează straturi de ulei, praf și reziduuri cosmetice pe suprafața pietrei. Inelele murdare pot provoca iritarea pielii, decolorarea metalelor, dar și zgârierea pietrelor. În cazul acesta, o simplă curățare acasă este recomandată. Desigur, aceasta nu trebuie să fie dură și nici nu trebuie să afecteze calitatea pietrei. O poți face săptămânal acasă, dar la o anumită perioadă de timp este bine să mergi la un bijutier cu experiență pentru o curățare profesională.


Întreținere bijuterii cu diamante


Un inel cu diamante poate fi curățat o dată sau de două ori pe săptămână pentru a-l menține strălucitor. Diamantele sunt durabile, dar asta nu înseamnă că trebuie să folosești amestecuri, produse abrazive, substanțe chimice dure, exfolianți sau alte produse de curățare. Cel mai bun mod de a curăța un inel cu diamante este să fii blând și să folosești ingrediente de curățare delicate. Dacă nu ești sigură în legătură cu modul de curățare, nu risca să-ți distrugi bijuteria.


Nu folosi niciodată un produs de curățat cu ultrasunete pentru a curăța un diamant umplut cu fracturi, tratat sau clarificat. Când scoți de pe deget un inel, nu trage niciodată de piatră. Soluția de amoniac și apă poate fi utilizată pentru curățarea diamantelor, dar nu este recomandată pentru diamantele care prezintă fracturi. Amoniacul poate elimina învelișul unei pietre prețioase. Ca sfat, achiziționează o cârpă de bijuterii, pentru a îndepărta murdăria între curățări.


Întreținere bijuterii cu smaralde


Smaraldul are o duritate de 7,5 până la 8 pe scara Mohs, are o rezistență bună, dar este o piatră care necesită mai multă îngrijire la purtare decât în cazul rubinelor sau safirelor. Unele estimări afirmă că 90% dintre smaralde sunt pline de fracturi. Asta înseamnă că este riscant să le cureți cu ultrasunete sau cu abur. Aceste medode de curățare pot slăbi pietrele deja fracturate. Utilizarea apei calde cu săpun rămâne cea mai sigură modalitate de a curăța smaraldele.


Întreținere bijuterii cu safire


Corindonul este destul de stabil în condiții normale de purtare, ceea ce înseamnă că este rezistent la căldură, lumină și diverse produse. Cu toate acestea, apa caldă cu săpun sau un pic de detergent de vase reprezintă întotdeauna o metodă sigură pentru a păstra strălucirea și calitatea safirului cât mai mult timp.


Întreținere bijuterii cu rubine


Ca și în cazul celorlalte pietre prețioase, o curățare delicată cu apă și săpun este suficientă. Șterge rubinul cu o cârpă moale, delicată, prin mișcări blânde. Așadar, o curățare ocazională și o întreținere minimă îți vor menține rubinele strălucitoare ani de zile.


Sfaturi generale pentru întreținerea bijuteriilor


  • Evită contactul dintre bijuterii cu substanțele chimice dure. Multe produse de curățat pentru uz casnic conțin substanțe abrazive și acizi care vor deteriora bijuteriile. Dacă nu vrei să dai jos verigheta sub nicio formă, poartă mănuși de cauciuc. De fiecare dată.
  • Dă jos bijuteriile înainte de duș. Această rutină va reduce la minimum acumularea de săpun, gel de duș sau alte soluții dedicate îngrijirii corporale.
  • Păstrează bijuteriile într-o cutie de bijuterii organizată, cu compartimente pentru fiecare articol. Acest lucru vă va proteja bijuteriile de alte piese care ar putea să le frece sau să le zgârie.
  • Pregătește-te mai întâi, apoi, pune bijuteriile. Aplică mai întâi loțiunea, parfumul, fixativul, machiajul și lasă la final bijuteriile. Odată gata, pune-ți bijuteriile. Această rutină va împiedica expunerea bijuteriilor la reziduuri și particule care se acumulează și provoacă daune.
  • Mergi cu bijuteriile din platină la un profesionist de 2 ori pe an sau după ce au fost supuse unui impact puternic. În cazul bijuteriilor din platină, când sunt necesare modificări de dimensiuni sau reparații, asigură-te că bijutierul folosește platină pentru a efectua lucrările.
  • Păstrează bijuteriile departe de suprafețele dure.
  • Nu purta bijuterii cu pietre prețioase la piscină, la mare, la activități fizice intense sau la curățenie..