De la tăietura rotundă tradițională la tăietura emerald, formele de diamant au fost o alegere populară în realizarea bijuteriilor, de secole. Cu toate acestea, nimic nu se compară cu frumusețea uimitoare a tăieturii briliant. Cu numeroasele sale fațete și designul unic, acest tip de diamant își poate dezlănțui cu adevărat strălucirea și sclipirea.
Ce este tăietura briliant?
Și tu ai crezut că briliantul este o piatră prețioasă? Ei bine, răspunsul este „nu”. Un briliant este, de fapt, un diamant a cărui tăietură este una specială. Era anul 1919 când Marcel Tolkowsky, matematician și gemolog din Antwerp, membru al unei familii de tăietori de diamante, a îndrăznit să facă un lucru nemaiîntâlnit și extraordinar pentru acea perioadă: realizarea unei tăieturi rotunde cu 58 de fațete (sau 57 dacă se exclude culetul). Diamantul este tăiat, de obicei, în două piramide de bază pe care care se sprijină 33 de tăieturi pe coroană (jumătatea superioară, deasupra mijlocului sau brâului diamantului) și 25 pe pavilion (jumătatea inferioară, de sub centură), care are doar vârful tăiat pentru a forma culetul, în jurul căruia se adaugă uneori 8 fațete suplimentare.
Aceasta a primit denumirea de briliant și, în prezent, este cunoscută ca fiind tăietura ce emană o frumusețe aparte, permițând o uimitoare reflexie și refractare a luminii. Efectul se numește „scintiliație” (strălucire în culori), iar bijutierii îl numesc „joc de foc”.
Istoria tăieturii briliant - cum a apărut
Istoria briliantului este, mai degrabă, o călătorie fascinantă în timp, plină de povești despre artă, inovație și frumusețe pură. Originile tăieturii briliant pot fi urmărite încă din secolul al XVII-lea, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța.
La început, aceste tăieturi speciale ale diamantelor au fost simple, prezentând doar 17 fațete, și purtau denumirea de „mazarins” (după numele cardinalului Jules Mazarin, cel care a dezvoltat această formă complexă și a lăsat moștenire lui Ludovic al XIV-lea o colecție de 18 diamante). Pe măsură ce tăietorii de diamante și-au perfecționat abilitățile, ei și-au dat seama că, adăugând mai multe fațete, ar putea spori strălucirea diamantului. Astfel, în anii 1700, Vincent Peruzzi, un tăietor venețian, a mai adăugat încă 16 fațete, creând un diamant cu 33 de fațete.
Popularitatea briliantului a atins noi culmi în timpul erei victoriane, când a devenit un simbol al bogăției și prosperității. Astăzi, tăietura briliant rămâne una dintre cele mai căutate forme de diamant. Frumusețea sa atemporală și strălucirea de neegalat o fac alegerea preferată pentru inele de logodnă, cercei și alte bijuterii fine.
Cum se determină calitatea unui briliant?
Așa cum am menționat și mai sus, dintre toate tăieturile unui diamant, briliantul strălucește cel mai mult, facilitând reflexia luminii în cel mai bun mod posibil. La fel ca în cazul celorlalte diamante, calitatea unui briliant este determinată de cei 4C (cut - tăietură, color - culoare, clarity - claritate și carat - greutatea în carate).
În 2005, GIA (Gemological Institute of America) a introdus un sistem de clasificare pentru diamantele cu tăietură briliant nemodificate. Acest nume se aplică acelei tăieturi rotunde simetrice cu o serie obișnuită de 58 de fațete, tăiate la standarde moderne. Prin urmare, briliantul se distinge prin câteva caracteristici tipice: un brâu (marginea exterioară a pietrei, care este cea mai lată), masa (partea superioară în formă octogonală), 33 de fațete deasupra brâului diamantului, 25 de fațete pe pavilion (sub brâu) și culet (punctul extrem din partea de jos a pietrei prețioase).
De ce să oferi o bijuterie cu briliant?
Un briliant oferă numeroase avantaje care îl fac o alegere populară printre iubitorii de bijuterii. Unul dintre acestea este strălucirea sa de neegalat. Dispunerea unică a fațetelor îi permite să reflecte și să refracte lumina din diverse unghiuri, creând un fascinant joc de lumini.
Un alt avantaj îl reprezintă versatilitatea acestuia. Briliantul poate fi găsit în diferite dimensiuni, făcându-l potrivit pentru o gamă largă de bijuterii, de la cercei delicați până la inele de logodnă spectaculoase. În plus, tăietura specială îmbunătățește aspectul general al diamantului, făcându-l să arate mai mare și mai impresionant decât alte forme care au aceeași greutate în carate.
Ce simbolizează un briliant?
Diamantul reprezintă perfecțiunea și rezistența. Acest statut a fost obținut datorită uneia dintre cele mai importante calității ale sale: duritatea. Mai mult, diamantul este un simbol al luxului și rafinamentului, iar dacă vorbim de trăsături umane, acesta reflectă forță, perseverență, puritate și frumusețe. Dăruirea unei bijuterii cu briliant este dovada supermă a iubirii dintre două persoane și a angajamentului etern.
Atemporale, simple, dar atât de elegante, bijuteriile cu briliante au puterea de a scoate în evidență orice stil și de a cuceri inimi pentru totdeauna.
Lasă un comentariu