Aurul alb si platina arata la fel. Asadar, multe persoane sunt confuze atunci cand vor sa afle care e diferenta dintre ele. De ce este platina mai scumpa? Ce este, mai exact, aurul alb? In acest articol vom discuta diferenta dintre cele doua metale, impreuna cu avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare dintre ele.
Aurul alb – ce este?
Nu toata lumea stie, insa aurul alb nu exista in mod natural. Este facut din aur galben mixat cu un aliaj din metale albe, ca paladiul sau argintul. Peste acestea se aseaza un strat de rodiu, unul dintre cele mai scumpe metale existente. Acest strat final ii da aspectul alb si stralucitor.
Motivul pentru care aurul se combina cu alte metale este moliciunea sa in forma pura. Daca s-ar folosi simplu in bijuterii, acestea s-ar indoi foarte, foarte usor. Din acest motiv, atat aurul alb, cat si cel galben trebuiesc mixate cu aliaje mai dure, pentru a le face mai rigide si mai durabile. Asadar, iata un sistem de masurare a puritatii aurului:
– aurul de 9K contine 37.5% aur pur;
– cel de 14k contine 58% aur pur;
– cel de 18K contine 75% aur pur.
Platina – ce este?
Platina este un metal natural, mai rar decat aurul si mult mai dur si mai greu. Datorita duritatii sale, platina poate fi folosita in forma pura in bijuterii. De obicei, se foloseste intr-un procent de 95%. Drept urmare, bijuteriile din platina sunt mult mai scumpe decat cele din aur alb, desi ca si aspect arata aproximativ la fel.
Platina nu se zgaraie, insa poate dezvolta umflaturi si rigiditati. Acestea sunt naturale, din moment ce bijuteria este impinsa dintr-o parte si cealalta pe masura ce este purtata. Aceste mici „defecte” sunt cunoscute ca si „patina” si dau un aspect antic.
Principalul avantaj al aurului alb in fata platinei este ca are un pret mai mic. Totusi, dezavantajul este ca va trebui sa il imbraci in rodiu chiar si o data pe an. Asta deoarece, prin purtare, mantia de rodiu se duce, pana cand, eventual, stratul de aur galben devine vizibil.
Lasă un comentariu