De-a lungul istoriei s-au scris multe despre inele și în jurul verighetelor au stat mereu, la loc de cinste, o serie de mituri și superstiții care au oferit mai multă putere legăturii dintre cupluri.


Chiar dacă ești o persoană superstițioasă, sau nu, ne-am gândit să adunăm cele mai interesante povești despre inele si verighete. Cine știe, poate te regăsești în vreo superstiție. Și oricum, mai bine să respecți unele dintre ele decât să...


1. Primele verighete


Conform datelor istorice, oferite de vechi papirusuri care s-au păstrat în condiții optime și astăzi, cele mai vechi verighete datează de acum mai bine de 6.000 de ani. Acestea erau realizate din cânepă sau papură împletită și se considera că ruperea sau pierderea verighetelor așterne un puternic blestem asupra cuplului.


2. Inele cu mesaj


Cu toate că tehnologia nu era foarte dezvoltată, încă din perioada Renascentistă au apărut texte gravate pe verighetele din argint. În ciuda efortului, bijutierii vremurilor reușeau să graveze chiar și mici poezii pe unele inele, de unde numele de Inele Poetice. Textele gravate aveau o mare putere spirituală asupra îndrăgostiților.


3. Verighete în penitenciar


În ciuda faptului că nu au voie cu obiecte din afară, majoritatea penitenciarelor permit condamnaților să-și păstreze verighetele. Se consideră că așa îi face să se gândească mai mult la ce au lăsat în urmă și că nu vor mai repeta lucrurile care provocat condamnarea.


4. Puterea inelului pentru mamele gravide


O superstiție celebră spune că dacă o femeie gravidă ține un inel legat cu o ață deasupra pântecului și îl mișcă poate afla dacă o să aibă fetiță sau băiat. Dacă inelul se mișcă în linie dreaptă e semn că o să fie băiat, mișcarea circulară fiind semn clar că urmează să nască o fetiță.


5. Câți ani mai ai până la nuntă?


Femeile singure pot afla cât timp trebuie să mai aștepte până la nuntă. Tot ce trebuie să facă este să lege un inel de unul din firele lor de păr și să-l atârne în interiorul unui pahar. De câte ori inelul lovește pereții paharului, fără ca aceasta să miște firul, atâția ani mai are de așteptat până la nuntă.


6. De ce pe mâna stângă?


Poate că te-ai întrebat de ce inelul se ține pe mâna stângă. Egipteni credeau că o venă de sânge cu adevărat specială circulă de la inelar la inimă. Medicina a demonstrat că această venă nu există, dar tradiția a rămas până în zilele noastre.


Citeste si: Ghid de cumparare a inelului de logodna – partea 1


7. Ce se întâmplă dacă scapi inelul la nuntă?


Dacă se întâmplă să scapi verigheta în timpul ceremoniei... e de bine. Sau de rău. Depinde cum vrei să interpretezi gestul. Unii consideră că așa se scapă de problemele din relație, alții că e un semn clar că nu o să meargă prea bine în căsnicie.


8.    Verighete pentru amândoi


Până în secolul al XX-lea doar femeile purtau verighete, un semn al devotamentului lor pentru bărbați. În ultimii 100 de ani au început să poarte și bărbații verighete, totul culminând cu cele două războaie mondiale, verighetele având simbolistică motivațională pentru bărbații plecați pe front.


9. Inele de criză


În timpul războaielor, când aurul era raționalizat, se purtau verighete din aur de până la 9 karate. Unele cupluri purtau verighete din metal simplu.


10. Probarea inelului înainte de nuntă


Încă din cele mai vechi timpuri se consideră că probarea verighetei înainte de nuntă aduce ghinion. Pentru persoanele superstițioase se recomandă probarea unui alt inel de dimensiuni similare.


11. Brățări de logodnă?


Nu toate persoanele optează pentru inele când vine vorba de nuntă și logodnă. În funcție de cultură se schimbă și bijuteria folosită. În unele părți din India femeile măritate poartă o brățară specială, iar în religia hindusă se optează și pentru un inel purtat pe degetul de la picior.


12. Tort de nuntă tras prin inel


În unele culturi există această superstiție ca o mică bucățică din tortul de nuntă să fie strecurat prin verighetele mirilor și să fie oferit tinerilor necăsătoriți. Odată realizat acest ritual cei singuri vor avea propria nuntă în mai puțin de un an de zile.


13. „Romantismul” de altădată


În ciuda simbolisticii romantice din zilele noastre, în vechime cele mai multe verighete și inele de logodnă aveau o funcție pur tranzacțională și oferirea unui inel nu însemna „te iubesc”, ci „am bătut palma, ești a mea”.


14. Inel prea strâmt? Prea larg?


Dacă mirele nu a luat măsurătorile corecte și în ziua nunți se constată că inelul este prea strâmt nu e semn bun: unul dintre ei este gelos, iar celălalt este prea încăpățânat. Rămâne să afle singuri care-i care. Dacă inelul e prea larg tot nu e bine. Un inel larg simbolizează un pericol și mai mare: să se piardă inelul, relația și implicit relația de iubire.


15. Nu pierde inelul


Orice ai face nu pierde inelul. În majoritatea societăților e considerat un gest care dăunează iremediabil relației. E un pas mic de la pierderea relației la pierderea partenerului. În 1893 o femeie din Londra s-a sinucis după ce a pierdut verigheta și s-a simțit vinovată că-și va pierde și soțul.


16. Cât de mult aur?


Doar în Statele Unite ale Americii sunt folosite, anual, 17 tone de aur pentru verighete. Raportat la toate cuplurile din lume înseamnă că în fiecare an se folosesc cantități impresionante de aur. Unii consideră că fericirea unui popor e direct proporțională cu numărul de verighete din aur produse. Oare pe ce loc e România?


17. Puteri vindecătoare


Pentru mai mulți oameni verighetele au și proprietăți curative. Încă din vechime se considera că dacă pui o verighetă deasupra unei zone dureroase o să te vindeci în cel mai scurt timp.